Dementie B12-status verhoogt het risico op hersenschade

De gevaren van verborgen B12-deficiëntie

Mensen van 55 jaar en ouder moeten hun B12 status bijzonder goed in het oog houden. Een lage B12-status verhoogt namelijk het risico op hersenschade en schade aan het zenuwstelsel, met de bijbehorende symptomen zoals vergeetachtigheid, verstandelijke achteruitgang en verminderde concentratie. B12 deficiëntie verhoogt ook het risico op depressie, diabetes, atherosclerose, immuniteit’s daling en mentale aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen zich al manifesteren lang voor artsen een B12 deficiëntie in het bloed ontdekken. Een studie die in 2008 in het tijdschrift Neurology werd gepubliceerd onderstreept de realiteit van dit gevaar. In deze studie werden 107 gezonde volwassenen (61 tot 87 jaar) zonder tekenen van verstandelijke achteruitgang jaarlijks onderzocht door middel van MRI scans, evaluatie van de cognitieve functies en een klinisch onderzoek. Hun bloed werd aan het begin van de studie getest op vitamine B12, foliumzuur en homocysteïne. Na vijf jaar bleken de deelnemers die de laagste B12-waarden hadden aan het begin van de studie een zes keer zo hoog risico te hebben op hersenbeschadiging dan diegenen met de hoogste B12-waarden. Zij hadden bovendien een groter verlies van hersenvolume (hersenatrofie) dan diegenen met hogere B12 waarden. Het frappante was dat zelfs de laagste B12-waarden niet eens werden beschouwd als tekorten.

cropped-alie2.jpg

Alie Wouda                                                                                               Natuurpraktijk Aurora

  • Vreedepeelweg 4
    5986 NW Beringe

Geef een reactie