LEPTINE EN VET VERBRANDEN

Probeer je al een tijd om overtollig vet te verbranden, maar is dit nog niet gelukt? Dit hoeft niet per se te liggen aan een gebrek aan discipline of wilskracht. het kan ook te maken hebben met een onbalans in je hormoonhuishouding.
De meeste mensen denken nog steeds dat minder eten en meer bewegen de enige factoren zijn die een rol spelen bij het afvallen. De waarheid is echter dat er veel meer komt kijken bij overgewicht dan teveel eten en te weinig bewegen.
Een van de dingen waar onderzoek naar overgewicht zich op richt is de invloed van het hormoon leptine op het vet verbrandend vermogen van het lichaam. Hormonen reguleren tal van dingen in je lichaam. Het is dan ook logisch dat er hormonen zijn die een invloed hebben op het natuurlijke vermogen van je lichaam om vet te verbranden.

Het honger hormoon leptine

Uit onderzoek is gebleken dat het hormoon leptine een belangrijke rol speelt bij het reguleren van je hongergevoel en je stofwisseling. Leptine is het natuurlijke gewichtscontrole mechanisme van je lichaam.

Leptine doet twee dingen in je lichaam:
1. Het zorgt ervoor dat je weet wanneer je verzadigd bent. Hoe meer leptine je lichaam aanmaakt, hoe minder honger je hebt.
2. Het zorgt voor een versnelling of vertraging van je stofwisseling. Hoe meer leptine, hoe sneller je stofwisseling.

De snelheid waarmee je calorieën verbrandt, wordt onder andere bepaald door thermogenese. Dit is het proces waarbij hitte wordt opgewekt in je lichaam, voornamelijk in je spieren. Leptine kan dit proces aanzienlijk verhogen waardoor je lichaam dus sneller vet zal verbranden.

Leptine resistentie
Leptine resistentie treedt op wanneer je lichaam niet meer reageert op het hormoon, waardoor het dus veel minder invloed heeft op het reguleren van je stofwisseling of je hongergevoel.

Hoe wordt leptine resistentie veroorzaakt?
Doordat er gedurende een lange periode teveel leptine wordt aangemaakt. Hierdoor wordt het lichaam er minder gevoelig voor en zullen de effecten verminderen. Leptine resistentie treedt waarschijnlijk op door teveel en ongezond eten, te weinig bewegen, stress en slaapgebrek.

Leptine resistentie terugdraaien

Als je vet wilt verbranden dan is het belangrijk dat je lichaam op de juiste manier reageert op leptine. Hier volgen een aantal dingen die je kunt doen om leptine resistentie terug te draaien.


Zorg voor een gebalanceerd dieet;

Waar we de laatste tijd veel horen: INTERMITTENT FASTING

Zorg ervoor dat je minstens drie uur vóórdat je gaat slapen niets meer eet.
Zorg voor voldoende beweging. Combineer cardio én krachttraining.
Slaap voldoende. Gemiddeld heeft iemand ongeveer 7,5 à 8 uur slaap per nacht nodig. Het is aangetoond dat je hoeveelheid slaap een grote invloed heeft op je hongergevoel.
Ontspan jezelf. Stress heeft een aanzienlijke invloed op je lichaam. Het verminderen van stress is niet alleen belangrijk voor je stofwisseling, maar voor je algehele gezondheid.

Appen?

Wil je een afspraak maken? 🗣

Alie Wouda Natuurpraktijk Aurora

3 thoughts on “LEPTINE EN VET VERBRANDEN

  1. Tja, ik heb het een tijdje volgehouden, elke morgen meteen na het opstaan 1/2 liter water drinken en dan gaan staan dansen…………..Tot mijn lijf HO zei……….ik moet er wel bij zeggen dat ik Fibromyalgie heb en ik dat wel heb zien aankomen……….zo gaat het nml. altijd!
    Ik ga dan over mijn grenzen heen en dan zit ik in de lappenmand.
    En nu ben ik dus weer terug bij af.

Geef een reactie