Vecht-of-vluchtreactie dan burn-out

HET SYMPATHISCH ZENUWSTELSEL:

VECHTEN OF VLUCHTEN Als er plotseling gevaar dreigt, moeten lichaam en geest met spoed gevechtsklaar gemaakt worden om snel en adequaat te kunnen reageren. Het mechanisme dat verantwoordelijk is voor de beschermingsreactie wordt de vecht-of-vluchtreactie genoemd. Hierbij speelt het sympathisch zenuwstelsel een belangrijke rol. Het sympathisch zenuwstelsel is het deel van het zenuwstelsel dat reageert op prikkels van buitenaf (bijvoorbeeld geluid of temperatuur). Dit zenuwstelsel veroorzaakt dan bijvoorbeeld gevoelens van angst, onrust of spanning. Alles wat het gevoel van welzijn (sociale status, opvattingen, ego of verlangens) aanvalt of bedreigt, kan een reden zijn voor het in gang zetten van de vecht-of-vluchtreactie. In een vecht-of-vluchtsituatie zorgt het sympathisch zenuwstelsel er binnen enkele seconden voor dat:

 • de stofwisseling, de hartcapaciteit en de spierspanning toenemen;
 • de ademhaling versnelt en omhooggaat;
 • de bloeddruk omhooggaat; er diverse stresshormonen vrijkomen (bijvoorbeeld adrenaline);
 • de bloedtoevoer naar vitale organen toeneemt, ten koste van de spijsverteringsorganen en huid;
 • de zintuiglijke waarneming toeneemt en we alerter worden;
 • de fascie samentrekt.

Alle energie gaat efficiënt naar de lichaamsfuncties die noodzakelijk zijn om te overleven. Het lichaam verkeert in de opperste staat van paraatheid. Dit zenuwstelsel wordt ook wel het gaspedaal van het lichaam genoemd. De stof die hierbij hoort is adrenaline en het sleutelwoord is: ACTIE.

schermafbeelding-2016-12-17-om-00-55-37

HET PARASYMPATHISCH ZENUWSTELSEL Wanneer het gevaar geweken is, moet een ander deel van het zenuwstelsel in actie komen: het parasympathisch zenuwstelsel. Dit moet zorgen voor de ontspanning. Als het ‘rempedaal’ of de ‘acculader’ van het lichaam is de parasympathicus de tegenspeler van de sympathicus. Het parasympathisch zenuwstelsel is verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Het zorgt voor de daling van de hartslag en de bloeddruk en daarmee krijgen spieren en organen weer voldoende bloed en zuurstof. Het sleutelwoord is: HERSTEL

Jullie begrijpen natuurlijk wel dat er iets gebeurd met die organen als we steeds op de vlucht zijn!
Therapie:
Lees verder

img_7362Alie Wouda
Afspraak maken? info@natuurpraktijkaurora.nl

Wat is burn-out
Het draagkracht-draaglast model
Vecht-of-vluchtreactie
SYMPTOMEN Bij een burn-out
Test je kans op stress en daardoor burn-out.
Stress – Lichamelijke Symptomen Test
Wat gebeurt er in je hoofd en je lijf bij burn-out?
Wat kan je er aan doen? a) Mindfulness

7 thoughts on “Vecht-of-vluchtreactie dan burn-out

 1. Pingback: Burn-out of te veel stress, wat nu? – Natuurpraktijk AURORA

 2. Pingback: Draagkracht- draaglast – Natuurpraktijk AURORA

 3. Pingback: Burn-out wat is het – Natuurpraktijk AURORA

 4. Pingback: SYMPTOMEN Bij een burn-out – Natuurpraktijk AURORA

 5. Pingback: Test je kans op stress. – Natuurpraktijk AURORA

 6. Pingback: Stress – Lichamelijke Symptomen Test – Natuurpraktijk AURORA

 7. Pingback: Wat gebeurt er in je hoofd en je lijf bij burn-out? – Natuurpraktijk AURORA

Geef een reactie