Lezing over alle ziekten komen voort uit de darmen

imageKlachten voortkomend uit het maag-darmkanaal zijn vaak moeilijk te omschrijven. Dat vinden we terug in de benaming. We praten over: spastische, lekkende of prikkelbare darmen. Benamingen die op zich weinig duidelijkheid scheppen. Op de vraag wat een spastische of lekkende darm dan precies is, zal een eensluidend antwoord uitblijven. Het geeft aan dat er onduidelijkheid bestaat over de diversiteit aan oorzaken van de klachten. In deze tekst zal ik ingaan op enkele belangrijke aspecten van de maag-darmproblematiek:

  1. Verstoord evenwicht van de micro-organismen
  2. De zuurgraad in ons maag-darmkanaal
  3. Weerstand, anti-lichamen en de rol van ons maag-darmstelsel
  4. Darmen als onafhankelijk zenuwstelsel: ‘the second brain’ Verstoord evenwicht micro-organismen

We spreken over een microbiële onbalans of dysbiose wanneer het evenwicht van de micro-organismen verstoord is. In deze publicatie betreft het de onbalans in het maag-darmtraject, de mond en de vagina. Onbalans kunnen bepaalde microben ziektes veroorzaken doordat ze onze ingenomen voedingsstoffen ongunstig beïnvloeden en immuunreacties in het lichaam veroorzaken. In onze darmen bevinden zich meer dan 500 verschillende soorten microben. Gezamenlijk ontwikkelen deze meer metabolische activiteit dan enig ander orgaan in ons lichaam.

Microben

De belangrijkste microben die bij een verstoord evenwicht ongewenst de overhand kunnen krijgen zijn:

  1. parasieten
  2. gisten en schimmels (vooral candida albicans)
  3. virussen
  4. bacteriën

Bacteriën kunnen verder worden onderverdeeld in: ˘
Aërobe bacteriën in het lichaam Kunnen overheersen bij een overmaat aan antibiotica en bij acute virale of bacteriële infecties waardoor verschillende goedaardige soorten worden gedood. ˘
Anaërobe bacteriën in het lichaam De aanwezigheid van deze bacteriën in het lichaam is moeilijk vast te stellen. ˘ Bacteriën in voedsel en water Zoals Salmonella, Shigella of E.coli die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De meest voorkomende bacteriën zijn: Campylobacter jejuni, Clostridium difficile en perfiringens, Bacteroides fragilis, Klebsiella, Proteus, Salmonella, Shigella, Cryptosporidiën.

 

Meer weten kom dan naar de lezing Meld je aan door hierop te klikken

 

Geef een reactie